Kozmetik ürünleri ne kadarda zararlı ?

Herkese merhabalar son zamanlarda maybelline age rewind kapatıcısı hakkında içerisinde paraben vs. var kullanmayın,almayın,çöpe atın ve daha kötü ibareler gördük. İçerisinde bunların olması elbette kötü ama zaten şimdiye kadar kullandığımız tüm makyaj,cilt bakım,saç bakım,tırnak bakımı vb. ürünlerde de böyle zararlı maddeler yok muydu? Tabi ki de vardı. Bazıları üzerine açık açık yazıyor bazısı ise yazmıyor,bir başkaları ise farklı isimlerle bizlere sunuyor. Ama benim hala anlamadığım bir şey var neden sadece bu kapatıcı bu kadar olay oldu ? Bizim bildiğimiz o pahalı markalarda zararlı hiç mi bir şey yok. Biliyorum bunları yazdığım için bir sürü insan karşıt yorum yazacak ama umurumda değil. Madem bu kadar dikkat ediyorsunuz o zamanlar her şeyi çöpe atın.
Sizlere kozmetiklerde bulunan zararları kimyasallardan biraz bahsettim.
DİOKSİN
  • PEG, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, oksinol, nonoksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80 kimyasallarında bulunmaktadır. 
  • İlaç sanayiinde, kozmetiklerde, deterjanlarda, plastik kaplarda ve bazı boyalarda kullanılır.
  • En kötü özelliği yıllar içinde vücutta birikim yaparak kansere neden olabilmesidir. 
  • Köpürme özelliği olan temizleyicilerde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde PEG, oksinol, nonoksinol, polisorbat 60 ve polisorbat 80, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, -poli ya da -oksinol gibi ifadelerle yer alabilmektedir. Etilen oksit bebek şampuanlarında tahrişi azaltmak için yoğun miktarda kullanılabilmektedir.


NİTROZAMİN
  • Kozmetik ürünlerin etiketlerinde çoğunlukla bileşimlerine rastlanmaktadır.
  •  Nitrozaminlerin oluşmasına neden olan maddeler şunlardır: Dietanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), hidrolize hayvan proteini ve padimate-O (oktil dimetil PABA).
  •  Nitrozaminle bozulmuş bir ürünle saçlarınızı yıkadığınızda emilen nitrit miktarı, bozulmuş bir gıdayı yediğinizde aldığınız miktardan daha fazladır. 
  • Şampuanlarda sıvılaştırıcı ve yoğunlaştırıcı olarak, el sabunlarında, saç spreylerinde ve güneş kremlerinde kullanılmaktadır. 
  • Diğer nitrozamin formundaki bileşimler lauramide dietanolamin, coco dietanolamid, lauramide DEA, lauric dietanolamid, lauroyl dietanolamid ve lauryl dietanolamid’dir.

POLİETİLEN GLİKOLLER
  • Petrol tabanlı bu maddeler kozmetiklerde genellikle kullanılırlar.
  • Propilen glikol nemlendirici içeriği olduğundan nemlendiricilerde ve temizleyicilerde kullanılmaktadır.
  •  Genellikle bu maddeleri PEGharfleri ve yanında bir rakamla gösterilmiş olarak görebilirsiniz.
  •  Propilen glikolinin çok hızlı bir şekilde cilde nüfuz etme özelliği vardır.
  •  Bu sayede kimyasalların cilt tarafından emilmesini sağlar. 
  • Etilen glikol ise yüksek dozlarda çocuk şampuanlarında ve bebek duş jellerinde bulunur. 
  • Hızlı bir şekilde emildiğinden bebeklerin ince ciltlerini rahatsız etmez.

SODYUM LAURYL SÜLFAT
  • Yüz temizleyicilerinde, şampuanlarda ve banyo köpüklerinde bulunmaktadır.
  •  Cildi incelten bir maddedir. “Hindistan cevizinden gelen” gibi saklanmış ibareler bulunsa da petrol tabanlı bu madde kanserojen maddeler olan formol,  dioksan, etilen oksit ve astedaldehid’den oluşur.


VAZELİN, SIVI PARAFİN, MİNERAL YAĞ
  • Yüz ve cilt nemlendiricilerinde, serumlarda, maskelerde ve güneş koruyucularda bulunmaktadır.
  • Bu petrol türevleri yumuşatıcı özelliklerinden dolayı nemlendiricilerde kullanılmaktadır. 
  • Bu maddeler cildin üzerinde bir tabaka oluşturarak vücudun kendi kendini nemlendirme mekanizmasına engel olmaktadır. 
  • Vazelin cilt etkinliklerini ve hücre olgunlaşmasını yavaşlatır, erken yaşlanmaya sebep olur.

FORMOL
  • Maskara ve tırnak cilasında bulunmaktadır.
  •  Kanserojen bir maddedir.
  • Özellikle polyquaternium-15, DMDM Hydantoin ve Diazolidinyl Üre’de bulunur. 
  • Bu maddeler cilt üzerinden ve tırnak köşelerinden vücuda nüfuz eder. 
  • Manikür ve pedikürünüzü yaptırırken de formola maruz kalabilirsiniz.


PARABEN
  • Hemen hemen her kozmetik üründe bulunmaktadır. 
  • Ürünlerin raf ömrünü uzattığı için koruyucu olarak kullanılır. 
  • Göğüs kanseri tümörünün içinde yoğunlaştığını gösteren bulgular nedeniyle Amerika ve Avrupa’da kullanımına geniş ölçüde son verilmiştir.


DİAZOLİDİNYL, İMİDAZOLİDİNYL ÜRE
  • Parabenlerden sonra en çok kullanılan korucu maddelerdir. 
  • Şampuanlarda, yüz temizleyicilerinde, nemlendiricilerde, maskelerde ve göz kremlerinde bulunmaktadır.

D&C KIRMIZI PİGMENTLER
  • Cilt toniklerinde, şampuanlarda, göz farlarında, yüz pudralarında, dudak koruyucularında ve rujlarda bulunmaktadır. 
  • Bu pigmentler kömür katranından yapılan sentetik renklerdir ve ağır metal tuzlar içerirler. 
  • Çalışmalar bu maddelerin hemen hemen hepsinin kanserojen olduğunu göstermiştir. 
  • Ksantan, monoazoanilines, fluoran ve indigoitler gözenekleri tıkayan bir etkiye sahiptir.
  • D&C kırmızı pigmentler sıklıkla yüzü pembeleştirmede kullanıldığı için elmacık kemikleri bölgesinde oluşan aknelerden sorumludurlar. 
  • En tehlikeli olanı D&C Red No. 9’dur. Doğal kırmızı pigment karmen gözenekleri tıkamamakta ve allıklarda D&C kırmızı pigmentler kadar güzel sonuçlar vermektedir.


FENOKSYETANOL
  • Yüz temizleyicilerinde, tonikler, nemlendiriciler, göz kremlerinde ve serumlarda bulunmaktadır. Organik ve yarı organik kozmetik markalarının çoğu fenoksytanolü greyfurttan elde etmektedirler. Doğal ürünlerin etiketlerinde fenoksytanol yazısını görünce paniklemeyin!

PABA (Para-aminobenzoic asit, Padimate-O, Octyl dimethyl PABA)
  • Güneş koruyucularında, yüz nemlendiricilerinde bulunmaktadır. 
  • Araştırmalar cilt kanserine neden olabildiğini göstermiştir.

TALC PUDRASI
  • Pudralarda, göz farlarında, allıklarda, bronzlaştırıcılarda, dudak koruyucularında, bebek pudralarında bulunmaktadır. 
  • Araştırmalar bu maddenin kansere neden olduğunu göstermiştir.

ISOPROPYL  PALMİTATE, MYRISTATE
  • Nemlendiricilerde, dudak parlatıcılarında, dudak koruyucularında, yüz temizleyicilerinde, fırçalarda, göz farlarında, göz kremlerinde, göz makyajı temizleyicilerinde, maskaralarda, parfümlerde ve tırnak cilalarında bulunmaktadır. 
  • Palm yağından elde edilir ve genellikle cilt bakım ürünlerinde sentetik alkol ile birleştirilmiş olarak bulunur. 
  • Isopropyl  palmitate cilt tahrişine, deri iltihaplanmasına ve akneye sebep olduğu gözlenmiştir.
  • Isopropyl  myristate ürünün cilt tarafından emilimini artırması için kullanılır. 
  • Isopropyl propandan elde edilen yanıcı ve gazlı bir maddedir. 
  • Myristyl myristatepalm yağından, küçük Hindistan cevizinden ya da sütten elde edilir. Toksik ya da kansere neden olan bir madde olarak tanınmaz.

TRICLOSAN
  • Akne temizleyicilerinde, akne tedavi ürünlerinde, nemlendiricilerde, deodorantlarda, vücut şampuanlarında,  diş macunlarında şampuanlarda, ve parfümlerde bulunmaktadır. 
  • Önceleri popüler bir antibakteriyel olan triclosan şimdilerde kansere ya da önemli sağlık sorunlarına neden olan katkılarla bozulmuştur.
  • Cildi kurutabilmekte, gözeneklerin tıkanmasına yol açarak akneye sebep olabilmektedir.


SİLİKON
  • Nemlendiricilerde, güneş koruyucularında, göz kremlerinde, temizleyicilerde, bronzlaştırıcılarda, göz farlarında, fırçalarda, dudak koruyucularında, göz makyajı temizleyicilerinde ve akne tedavi ürünlerinde bulunmaktadır. 
  • Cildin kaplanmasına, gözeneklerin tıkanmasına yol açarak plastik bir ambalaja sarılma etkisinde bulunmaktadır.


LANOLİN
  • Dudak koruyucularında, nemlendiricilerde ve dudak parlatıcılarında bulunmaktadır. 
  • Koyun yününden elde edildiği için bu yönde kullanılan kimyasallar lanonili bozabilmektedir. 
  • Cilt gözeneklerini tıkadığı ve akneye neden olduğu bilinmektedir.

GLİSERİN
  • Nemlendiricilerde, yüz temizleyicilerinde, diş macunlarında bulunmaktadır. 
  • Gliserin ya da gliserol vücut içindeki yağlarda bulunan bir şeker alkolüdür. 
  • Cilt bakım ürünlerinde yumuşatıcı, nemlendirici, emici ve yağlayıcı madde olarak kullanılır. Havadaki nemi emme özelliği uzun dönemli kullanımlarda cilt kuruluğuna neden olabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açarak cildin normal nefes almasını engeller.

CETEARYL ALKOL
  • Nemlendiricilerde, temizleyicilerde, fırçalarda, maskaralarda, ve akne tedavi ürünlerinde bulunmaktadır.
  •  Tipik bir alkol değildir. 
  • Yaraların üzerine sürmek için veya alkollü içeceklerin bir parçası olarak tüketiriz. 
  • Nemlendiricilerde emülsiyon sabitleyici ve yüz temizleyicilerinde ise köpürme özelliğini artırıcı olarak kullanılır. 
  • Nemlendiricilerin cilt üzerinde harika bir şekilde kaymasını sağlar. 
  • Yine de gözenekleri tıkayıcı özelliği vardır ve bu yüzden akneye sebep olur.

CETYL ALKOL
  • Nemlendiricilerde, temizleyicilerde, göz kremlerinde, güneş koruyucularında, dudak koruyucularında, akne tedavi ürünlerinde ve maskaralarda bulunmaktadır.
  • İlk olarak balina yağından çıkarılmış organik bir yağ alkolüdür. 
  • Nemlendiricilerde yumuşatıcı, emülsiyonlaştırıcı ve yoğunlaştırıcı olarak kullanılır. 
  • Güçlü bir gözenek tıkayıcı olduğundan akneye eğilimli bir cildiniz varsa uzak durmanız gerekmektedir.

14 yorum:

  1. haklısın o kadar çok zararlı madde var ki parabene gelene kadar .-(( age rewind konusundaki o yorumları okudum ve hiç anlam da veremedim aslında verdim ama bakalım doğru mu çıkacak düşüncem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende anlam veremedim neden birden patlama yaşandı :( her şeyde var o zaman her şeyi bırakalım tamamen. Bu sadece kozmetikte de değil ki. Yiyecek,içecek,giyim bir sürü şeyde var.

      Sil
  2. Ne yazıkki günlük hayatımızda bunlara hep maruz kalıyoruz :(

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel konuya değinmişsiniz. harika olmuş gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunlarla ilgili seri yapmayı düşünüyorum :)

      Sil
  4. Ya ufff ... Bu durum benim de canımı çok sıkıyor. Makyaj ürünlerinden önce yediklerimizi ne yapacağız :(

    Bu arada yeni keşfettim seni takipteyim bana da beklerim :)

    http://makyajbox.blogspot.com.tr/
    ve
    http://berilcimcime.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunlara dikkat edeceksek her şeyden kendimizi geri çekmemiz lazım bende hemen bakıyorum bloguna :)

      Sil
  5. Canım içerikleri paylaşman harika olmuş. Bile bile sürüyoruz malesef..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim ve artık takipteyim :)
    Bana da uğrarsanız çok sevinirim...
    http://modadusleri.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  7. Haklisin aslinda ama genel olarak kozmetik zaten faydali birsey degil ki, atalim herseyi cöpe o zaman diyor insan. Ama en azindan asina oldugumuz zararli maddeler olunca ben cekiniyorum kullanmaya, belki hemen etkisini görmeyiz ama uzun vadede olabilir , ay cok karisik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle birinde şu yok desek öbüründe çıkıyor ya kullanacağız ya kullanmayacağız :(

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Yorumlar

Disqus Logo